Hallitus kiristää kansalaisuuden saamista – onko Suomi muuttumassa Euroopan tiukkapipoksi? Ilta-Sanomat, politiikka

20.10.2023 Ilta-Sanomien uutisessa kerrotaan hallituksen aikeista kiristää kansalaisuuslakia ensi syksynä. Suomi aikoo tiukentaa muun muassa toimeentuloedellytyksiä, nuhteettomuusedellytystä ja kielikoetta, ottaa käyttöön kansallisuuskokeen, edellyttää hakijalta aktiivisuutta oman henkilöllisyyden selvittämiseksi ja nostaa asumisehtoa viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Uutisessa myös vertaillaan Suomen ja Euroopan maiden kansalaisuuden edellytyksiä. Tämän mukaan Suomessa edellytykset ovat löyhimmästä päästä Euroopan maihin verrattuna. Uutisessa kerrotaan myös että, vertailun tekeminen kansalaisuuden kriteereistä ei ole kuitenkaan helpointa, koska eri mailla on poikkeuspykäliä. Esimerkiksi Pohjoismaat ovat sopineet keskenään lyhyemmästä asumisaikaehdosta muiden pohjoismaiden kansalaisille.

Mielestäni nämä tiukennukset koskien kansalaisuuslakia ovat hyviä ja ajankohtaisia, koska muillakin Euroopan mailla on tiukemmat edellytykset kansallisuuden saamisesta kuin Suomella, joten on aikakin päivittää Suomen kansalaisuuslakia.

Varsinkin toimeentuloedellytyksien kiristäminen on mielestäni Suomen talouden kannalta järkevää, koska näin Suomen kansalaisuutta ei voi saada vain toimeentulotuet mielessä vaan on todistettava toimeentulonsa. Kielikokeen tiukentaminen ja kansallisuuskokeen käyttöönotto on mielestäni tarpeellista, jotta Suomen kansalaisuuden hakijan on helpompi kotoutua Suomeen sekä elää ja työllistyä suomalaisessa yhteiskunnassa. Eihän Suomen kansalaisuutta voi saada henkilö, jolla ei ole riittävää kieliosaamista ja tarpeeksi tietoa suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöistä.