Ylen uutinen Sadat ihmiset kertoivat Ylelle, miltä puhe köyhistä tuntuu: Halveksunta ja inho ovat lisänneet itsetuhoisia ajatuksia kertoo elämästä köyhien näkökulmasta. Uutisessa käsitellään köyhien tuntemuksia toimeentulovaikeuksista ja, millaista kommentointia he kuulevat muilta ihmisiltä. Lisäksi esille tulevat leikkauksien vaikutukset sekä se, miten yhteiskuntarauha säilyy.

Uutisessa esitellään köyhille tehdyn kyselyn tuloksia siitä, miten he kokevat köyhyyden. Tulokset ovat ikäviä, ja mielestäni on väärin, että lähes kaikki kertoivat, ettei varat riitä kattamaan menoja. Etenkin, kun kyse on ruoasta ja lääkkeistä. Moni joutuu syömään todella niukalla ruokavaliolla, eikä syö riittävästi päivän aikana. Ja tästä syntyy itselläni ajatus siitä, että tämä voi johtaa siihen, ettei voimavarat riitä arkisiin asioihin. Lisäksi jaksaminen siihen, että hakisi esimerkiksi parempia työpaikkoja on luultavasti heikkoa. Herää siis ajatus, että tämä kaikki johtaa siihen, että on ikään kuin kuopassa, josta ei pääse pois.

Uutisessa tuodaan myös vahvasti esille muiden ihmisten kommentointia ja sitä, miten ne kolauttavat monen itsetuntoa. On siis väärin, että moni kokee tämän myötä itsensä jopa arvottomaksi. Itse epäilen vahvasti, että yksi syy siihen, miksi ihmiset kommentoivat niin rajulla tavalla köyhemmässä asemassa olevia, on se, että he kuvittelevat köyhien elävän vain tukien varassa ilman huolen häivää. Kuitenkin todellisuus on aivan toinen, eivätkä kaikki sitä välttämättä ymmärrä.

Huoli hallituksen leikkauksista painaa myös monen mieltä. Esimerkiksi asumistukea leikataan huhtikuun alussa, mikä pistää monet muuttamaan. Moni jopa pelkää, että ei löydä asuntoa ollenkaan, mikä tuo varmasti suurta ahdistusta ja pelkoa. Eikä mielestäni se, että joutuisi elämään ilman kotia kuulosta Suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvalta. Se on jotenkin sellainen asia, jonka liittää esimerkiksi kehitysmaihin.

Näiden myötä uutisessakin käsitellään huolta siitä, että yhteiskuntarauha horjuisi. Kyselyssä vastanneet kertovatkin, että heillä on haudottuja vihan tunteita mm. poliitikkoja, varakkaampia ja koko yhteiskuntaa kohtaan. Olen samaa mieltä uutisessa Juho Saaren kanssa siitä, että en kuitenkaan usko yhteiskuntarauhan horjuvan, sillä mielestäni Suomella on vahva yhteiskunta, jossa vähäosaisimmat pyritään kuitenkin huomioimaan edes jollain tasolla.

https://yle.fi/aihe/a/20-10006148?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp