Rajavartiolaitos haluaa sulkea itärajan viimeiset tilapäiset rajanylityspaikat pysyvästi – aloite tuli Venäjältä 

Ylen artikkelissa ”Rajavartiolaitos haluaa sulkea itärajan viimeiset tilapäiset rajanylityspaikat pysyvästi – aloite tuli Venäjältä” (yle.fi, 20.2.2024) kerrotaan, kuinka rajavartiolaitos suunnittelee sulkevansa viimeisetkin rajanylityspaikat itärajalla. Artikkelin mukaan tilapäisiä rajanylityspaikkoja on vähennetty monta kertaa EU-pakotteiden ja puuntuonnin vähentämisen vuoksi. Rajavartiolaitos on kertonut, että Venäjä on tehnyt aloitteen rajanylityspaikkojen pysyvästä sulkemisesta omallakin alueellaan.  

Rajanvartiolaitos on pyytänyt mielipiteitä ylityspaikkojen sulkemisesta esimerkiksi viranomaisilta, kunnilta sekä yrityksiltä. Mielestäni on tärkeää ja hyvä asia, että rajanvartiolaitos on pyytänyt monilta mielipidettä asiaan, koska tämä on tärkeä päätös monen työuran kannalta ja koskee monen kunnan asukkaita. Moni kunta on rajanylityspaikkojen sulkemista vastaan, koska se vähentäisi puuraaka-aineen saamista Suomeen. Rajaylitysten sulkemisella voi olla vaikutuksia tietyn alueen työllisyyteen ja talouteen. Päätös vaikuttaisi eniten paikallisiin yrityksiin, jotka hyödyntävät rajanylityspaikkoja monin tavoin, esimerkiksi rajan hyödyntäminen puukaupan parantamiseen.  

Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Marko Saareksin mukaan päätös on osa laajaa trendiä, jossa tilapäisiä rajanylityspaikkoja on suljettu venäläisten tahtotilasta sekä puukauppaan liittyvistä syistä. EU-oikeus pitää päätöstä syrjivänä, koska näitä rajanylityksiä ei saa käyttää muut kuin Suomen ja Venäjän kansalaiset. EU-oikeuden näkökulma herättää kysymyksen siitä onko päätös oikeudenmukainen, koska EU:ssa pyritään välttämään päätöksiä, jossa Euroopan kansalaiset joutuvat eriarvoiseen asemaan. Olen tästä samaa mieltä, sillä aina pitäisi miettiä jokaiselta kantilta tällaisia isoja päätöksiä sekä miettiä miten päätöksen tekeminen vaikuttaa paikallisiin yrityksiin, viranomaisiin ja asukkaisiin. 

Päätöksessä on olennaista kuunnella jokaisen osapuolen näkemykset, jota asia koskee. Mielestäni päätöstä tehdessä olisi tärkeää tarkastella erilaisia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat muun muassa puuntuonti yritysten säilymisen tietyllä alueella ja samalla päätös huomioisi EU-oikeuden vaatimukset. 

Tilapäisten rajanylityspaikkojen lakkauttaminen on monimutkainen päätös ja se vaatii vastuullista pohtimista eri näkökulmista. Päätöksessä pitää painottaa taloudelliset- ja turvallisuusnäkökulmat sekä ottaa huomioon alueen yritysten ja asukkaiden tarpeet. Mielestäni tärkeintä päätöksenteossa on se, että pitäisi pyrkiä kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, jolla pystyttäisiin edistämään alueen kestävää kehitystä sekä toimimaan tasa-arvoisesti.