Tällainen on Sanna Marinin poliittinen perintö – lähtö hankaloittaa demareiden tilannetta Tampereella, arvioi professori

Yle uutisissa 30.10.2023 käsiteltiin vaikuttaako sosiaalidemokraattien tilanteeseen Sanna Marinin eroaminen ja minkälainen on hänen poliittinen perintönsä. Uutisessa kerrotaan, että Marinin poistuminen kotimaan politiikasta tulee vaikuttamaan päätöksenteon voimasuhteisiin paikallisesti. Lähtö hankaloittaa etenkin Tampereen sosiaalidemokraattien tilannetta. Kokoomus ja SDP kilpailevat usein tasaisesti suurimman puolueen paikasta, joka pistää pohtimaan vaikuttaako Sanna Marinin äänimäärän puuttuminen paljon puolueen kaikkiin ääniin. Kuten Ilkka Ruostesaari valtio-opin professori sanoi ”On merkitystä onko puolueella vetovoimaisia henkilöitä, jotka voisivat kerätä ääniä jopa yli puoluerajojen.” Lauri Finer toiminnanjohtaja Kalevi Sorsa-säätiöstä näkee asian niin, että ei puolue ihan tyhjän päälle jää nimittäin heillä on uusi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

Marinin lähtö päätöstä ei pidetä erityisen poikkeuksellisena. Hän suoriutui haastavasta pääministeri kaudesta, jossa tapahtumia riitti. Uutisessa kerrottiin, että ihmisillä ollut paljon mielipiteitä siitä olisiko Marinin pitänyt kertoa urasuunnitelmastaan aiemmin.

Mielestäni Marin saa tehdä omat päätöksensä eli, jos hän haluaa lähteä SDP:stä hän saa. Olen aika varma, että hänen lähtönsä tulee vaikuttamaan puolueeseen sekä kansalaisiin ainakin jollain tavalla. Sillä olihan Marin kolmas naispääministeri ja samalla nuorin pääministeri koko suomessa. Hänen henkilökohtaista suosiotansa, voi olla vaikea korvata.

Viime aikoina hän vaikuttaa käyttäytyvän rohkeammin ja itsevarmemmin esimerkiksi pukeutuu juuri niin kuin haluaa, tekee päätöksiä itsensä hyväksi ja muutenkin tekee asioista mistä hän tykkää välittämättä muiden mielipiteistä. Ei välttämättä kaikilla ole pokkaa vieläpä ollessaan miljoonien ihmisten silmätikkuna.

Varmasti Marinilla on asioita mitä hän olisi voinut hoitaa paremmin ja muutamia kohuja on tapahtunut mutta mielestäni hän on suoriutunut tehtävissään pää osin hyvin. En näe hirveän tärkeänä sitä, että Marin olisi kertonut aiemmin eroavansa kansanedustajan työstä. Uskon hänen kertoneen sen juuri, kun hän on itse ollut valmis. Iltasanoman artikkelin ”Tällainen on Sanna Marinin uusi elämä” (9.9.2023) mukaan hän olisi päässyt töihin brittiläisen ajatushautomon Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi. Uskon silti Sanna Marinin pysyvän suomalaisten muistissa kauan. Ei mikään myöskään estä häntä palaamasta takaisin kotimaan politiikan pariin.