Uutinen käsittelee Suomen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotusta vähentää pieniä keskussairaaloita potilasturvallisuuden parantamiseksi. Työryhmän mukaan pienten sairaaloiden vähentäminen auttaisi potilasturvallisuutta, mutta asiantuntijat kyseenalaistavat väitteen. Työryhmän ehdotus Savonlinnan, Oulaisten, Kemin ja Valkeakosken keskussairaaloiden karsimisesta herättää keskustelua. Uutisessa käy kuitenkin ilmi, ettei todellista perustelua sairaaloiden vähentämiseen ole. Myös muut alan asiantuntijat kertovat omat perustelunsa ja näkemyksensä asiasta. Pienten sairaaloiden vähentämistä perustellaan muun muassa myös, resurssien määrillä ja henkilöstön osaamisella, joka asiantuntijan mukaan vaarantaa potilasturvallisuutta merkittävästi. Asiantuntijoiden mukaan perustelut pienten sairaaloiden vähentämiselle eivät ole pitäviä.

Oma näkemykseni näistä pienten sairaaloiden vähentämisestä on ehkä hieman negatiivisempi mielipide. Suomessa tällä hetkelläkin toiminta on melko hidasta, esimerkiksi erilaisia toimenpiteitä on joutunut odottamaan kuukausia, jopa puoli vuotta. Jos kerta pieniä sairaaloita vähennetään, eikö se tarkoita, että niissäkin sairaaloissa käyneet siirtyvät sairaaloihin, jossa toiminta on muutenkin hidasta ja odotus jonot kasvavat entisestään. Myös sairaaloiden vähentäminen lisää ajomatkaa ja lisää kuluja kansalaisille. Yhteiskunnassahan terveydenhuolto on yksi tärkeimmistä asioista ja nyt sitä ollaan vähentämässä. Eikö valtio voisi asiaan panostaa enemmän ja yllä pitää terveydenhuoltoa? Asiantuntijat perustelivat myös asiaa potilasturvallisuuden parantumisella, jolla kuitenkaan potilasturvallisuuden parantumiseen perusteita ollut. Ymmärrän sen, että Suomessa sairaanhoitajan ja lääkärin ammattiin kouluttuneita on väestömäärään verrattuna vähän ja yhä useampi ei halua tätä ammattia. Hyötyähän tästä valtiolle on, sillä lisääntyvät kustannukset kansalaisilta tuovat tuloja.

Pienten sairaaloiden vähentämistä perustellaan potilasturvallisuuden parantamisella, vaikka näyttöä siitä ei ole | Kotimaa | Yle