Uutinen: Miinantorjunta-alus Itämerelle ja hävittäjiä Mustallemerelle – eduskunnasta tukea Suomen osallistumiselle Naton tehtäviin | Politiikka | Yle

Pekka Kinnusen toimittamassa Ylen Politiikka uutisessa: ”Miinantorjunta-alus Itämerelle ja hävittäjiä Mustallemerelle – eduskunnasta tukea Suomen osallistumiselle Naton tehtäviin”, käsitellään Suomen osallistumista Naton tehtäviin merivoimilla ja ilmavoimilla, ja Suomen eduskunnan mielipiteitä ja kommentteja asiaan liittyen. ”Suomen tällä hetkellä erittäin vahvana etulinjan maana täytyy harjoitella ja olla mukana yhteisessä toiminnassa, koska koskaan ei tiedä, mitä aika tuo tullessaan”, osoittaa vasemmistoliiton Merja Kyllönen, kun häneltä kysyttiin tukea ajatukseen, että suomalaiset sotilaat lähtevät muihin maihin Nato-puolustuksen rakentamisen merkeissä. Lisäksi siinä käydään läpi, että on tärkeää, että Suomi osallistuu Naton toimintaan aktiivisesti, koska yhteinen puolustus on tärkeä osa Naton perusajatusta, jonka mukaan liittolaiset tukevat ja puolustavat toisiaan tarpeen tullen.

Suomen natojäsenyyden myötä, ja sen tuomien oikeuksien ja hyötyjen lisäksi, on Suomella myös velvoitteita Nato-jäsenenä. Sosiaalidemokraattisen puolueen ryhmäpuhuja Jani Kokko puhuu koko eduskuntaryhmänsä puolesta siitä, että on tärkeää osallistua liittokunnan yhteisiin turvallisuustoimiin. Mielestäni Jani on oikeassa, koska se on Nato-jäsenyyden kannalta suotavaa, mutta myös siksi, että sotilaat pääsevät harjoittelemaan enemmän maanpuolustustaitoja, koska etenkin meillä, Venäjän naapurimaana, on siihen tarvetta.

Uutisessa kerrotaan myös, kuinka Suomi ei aio vielä osallistua maavoimajoukkojen toimintaan, ja syynä tähän on Suomen maantieteellinen asema Naton itäisellä rajalla, sekä pääosin reserviläisistä koostuvat maavoimat. Kokoomuksen Antti Häkkäsen mukaan tärkeimpänä tehtävämme on tällä hetkellä pitää huolta 1300 kilometriä pitkästä Nato-rajasta Suomessa. Vaikka onkin tärkeää osallistua, ja olla mukana Naton yhteisessä toiminnassa, on mielestäni tärkeintä pitää huoli omasta maasta, silloin kun siihen on erityistä tarvetta, ja koska tiedostamme itänaapurimme vaarallisuuden.

Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että ihan jokaisen Nato-maan velvollisuutena on olla mukana Naton toiminnassa ja harjoittaessa, koska Naton perimmäisenä tarkoituksena on rauhan ylläpitäminen ja yhteistyön tekeminen muiden jäsenvaltioiden kanssa.