Marica Pukkerin kirjoittamassa uutisessa Näin hallitus aikoo rajoittaa lakkoja/22.2.2024/yle.fi/ Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo hallituksen puuttumisesta poliittisiin lakkoihin rajaamalla lakkojen sallittua kestoa 24 tuntiin, sekä lisäämällä 200 euron sakon työntekijöille, jotka osallistuvat laittomaan lakkoon. Eloranta kritisoi hallituksen toimintaa ja väittää, että lakkojen loppumiseksi täytyisi löytää syy kansalaisten tyytymättömyydelle rankkojen rangaistusten sijaan.

Olen samaa mieltä Elorannan kanssa siitä, että jotta lakot saataisiin loppumaan tai ainakin vähenemään, tulisi perimmäinen syy lakoille selvittää rankaisemisen sijaan. Kansalaisia tulisi kuunnella ja heidän tarpeensa huomioitava, kun hallitus tekee päätöksiä, elämmehän demokraattisessa valtiossa.

Kuitenkin hallituksen ajatus kovemmista rangaistuksista lakkojen vähenemiselle, on ymmärrettävä idea. Sillä pyritään estämään ihmisiä osallistumasta laittomiin lakkoihin sakon uhalla ja rajatulla lakkoajalla pyritään minimoimaan niistä aiheutuvat ongelmat arjen kannalta.

Minulla itselläni on kokemusta lakon aiheuttamista ongelmista julkisen liikenteen osalta. Kun bussit eivät kulkeneet, kouluun matkustaminen ja takaisin oli miltei mahdotonta, jos kyytiä ei saanut muualta. Tässä tilanteessa vuorokauden aikarajoite lakoille on hyvä idea, sillä lakot vaikuttavat kaikkiin ja kaikkeen. Saman lakon aikana myös junaliikenne, raitiovaunut ja lasten päivähoidot olivat kiinni. Lapsiperheissä se on varmasti tuonut paljon haasteita.

Toivoisin, että hallitus pyrkisi kompromisseihin kansalaisten kanssa, jolloin lakoille ei olisi tarvetta ja ”Maailman onnellisin valtio” -nimike pitäisi oikeasti paikkaansa.

https://yle.fi/a/74-20076010