Yle tiedot: SDP valmistelee välikysymystä hallitukselle - syynä leikkausten kasautuminen nuorten harteille – politiikka – Yle uutiset

2.11.2023 Yle uutiset käsittelee SDP: n, vihreiden ja vasemmistoliiton käymiä neuvotteluita siitä, miten valtio tulisi saada vastuuseen nuoriin kohdistetuista leikkauksista. SDP harkitsee haastavansa hallitusta välikysymyksellä nuorten asemaa koskevista leikkauksista. Leikkaus kohdistuu nimenomaan nuoriin, mikä hankaloittaa nuorten varttumista, opiskelua ja itsenäistymistä. Tytti Tuppuraisen edustamaa SDP:tä huolestuttaa nuorten tulevaisuus, jos leikkaukset tulevat voimaan.

Välikysymys olisi tarpeellinen toimenpide, koska näin hallitus saataisiin vastuuseen nuoriin suunnatuista leikkauksista. Mielestäni nuorilta ei tulisi leikata esimerkiksi asumistukia eikä opintotuen indeksikorotuksia tulisi keskeyttää, koska monet nuoret tarvitsevat jo varhain taloudellista tukea arjen perustarpeisiin ja opiskeluun. Jos leikkaukset tulevat voimaan, voi se vaikeuttaa monen nuoren elämää esimerkiksi saattamalla monia nuoria velkoihin. Tuet ovat nuorille hyvin tärkeitä ja tarpeellisia, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia työpaikkaa eikä välttämättä ole muita tulonlähteitä.

Jostakin on leikattava, mutta ei nuorilta. Nykypäivänä moni nuori kärsii erilaisista ongelmista jo valmiiksi, joten se että joidenkin mahdollisesti ainoat tulonlähteet pienenevät huomattavasti, voi johtaa nuoria vaikeuksiin. Maahanmuutto voisi olla hyvä paikka leikata, koska sen menot kasvavat tuloja nopeammin. Mielestäni valtio voisi keskittyä työperäiseen maahanmuuttoon, koska sillä saataisiin kerrytettyä enemmän verotuloja Suomelle.