Uutinen: Suomalaisten kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta laskenut historiallisen alas Suomalaisten luottamus hallitukseen on heikentynyt - Politiikka | HS.fi

Tuoreen Kansalaispulssi-kyselyn mukaan suomalaisten kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut mittaushistorian alimmalle tasolle. Erityisesti pienituloisten naisten ja yli 60-vuotiaiden keskuudessa yhteiskunta koetaan aiempaa harvemmi oikeudenmukaisena. Tiedotteen mukaan selkeä enemmistö kuitenkin kokee yhteiskunnan edelleen oikeudenmukaiseksi mutta vastaajaryhmien välillä on havaittavissa merkittäviä eroja. Lisäksi miesten keskuudessa yhteiskunta koetaan oikeudenmukaisemmaksi kuin naisten keskuudessa.

Kysely paljasti myös että suomalaiset kokevat aiempaa enemmän stressiä. Lähes kolmannes vastaajista kokee melko tai erittäin paljon stressiä. Erityisesti nuorten naisen keskuudessa stressiä koetaan eniten.

Luottamus hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin on heikentynyt, sillä alle puolet vastaajista luottaa Suomen hallitukseen melko paljon tai täydellisesti. Sen sijaan suurinta luottamusta nauttivat Puolustusvoimat ja poliisi. Puolustusvoimiin ilmoittaa luottavansa yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista ja poliisiin 85 prosenttia.

Kansalaispulssi-kyselyn tulos on hälyttävä ja vaatii vakavaa pohdintaa yhteiskunnan eri tasoilla. Se kertoo siitä, että monien suomalaisten luottamus yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen ja toimivuuteen on heikentynyt, mikä on huolestuttava hyvinvointivaltion kannalta.

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, että naiset ja vanhemmat ihmiset kokevat yhteiskunnan aiempaa harvemmin oikeudenmukaisena. Tämä viittaa selvään eriarvoisuuteen eri väestöryhmien välillä, mikä on vakava haaste yhteiskunnan eheydelle ja hyvinvoinnille.

On tärkeää, että poliittiset päättäjät ja muut yhteiskunnan toimijat ottavat tämän kyselyn tuloksen vakavasti ja pyrkivät aktiivisesti korjaamaan tilannetta. Tarvitaan konkreettisia toimia eriarvoisuuden vähentämiseksi ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseksi.

Lopuksi, on tärkeää pitää mielessä, että yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden tunne ja luottamus instituutioihin ovat keskeisiä tekijöitä yhteiskunnan vakauden ja hyvinvoinnin kannalta. Siksi niiden vahvistaminen ja ylläpitäminen tulisi olla kaikkien toimijoiden ensisijainen tavoite.