Ylen tiedot: Yksityislääkäreiden Kela-korvauksiin on tulossa pian roima korotus-”Käsittämätön ja kaheli ajatus”, sanoo Krista Kiuru -

Politiikka – Yle 17.10.2023 Ylen uutisessa käsitellään Suomen hallituksen suunnitelmaa lyhentää perusterveydenhuollon hoitojonoja nostamalla yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvauksia. Rahaa Kela-korvausten nostoon on varattu tämän hallituskauden aikana yhteensä 500 miljoonaa euroa.

Uutisessa esillä oleva Heikki Pärnänen kertoo, ettei hän usko Kela-korvausten noston helpottavan hoitojonojen purkamista ainakaan vielä ensi vuonna, sillä Kela-korvausten käyttö yksityisten yleislääkäreiden vastaanotolla on varsin vähäistä. Sen sijaan, että Kela-korvauksia nostettaisiin Pärnäsen mielestä rahat tulisi ohjata suoraan kassakriisistä kärsiville hyvinvointialueille.

Pärnäsen lisäksi myös kansanedustaja Krista Kiuru pitää Kela-korvausten nostamista täysin järjettömänä vaihtoehtona. Kelasta ei Kiurun mielestä pidä tehdä uutta palveluiden järjestäjää, sillä järjestäjiä on jo tällä hetkellä liikaa.

Mielestäni tämä hallituksen toteuttama muutos vaikuttaa täysin järjettömältä. Mielestäni nämä 500 miljoonaa olisi voitu sijoittaa harkitummin. Näille rahoille olisi parempaa tarvetta hyvinvointialueilla julkisen terveydenhuollon käyttöön, sillä tiedetään että julkinen puoli toimii tällä hetkellä vähillä resursseilla. Rahalla olisi voitu lisätä julkisen puolen resursseja esimerkiksi palkkaamalla lisää uusia työntekijöitä, jolloin jonot todella pienentyisivät.

Hallitus käyttää nyt jopa roistomaisesti kaikki tilaisuudet julkisen terveydenhuollon tuhoamiseen ja yksityisen sektorin lisäämiseen. Mikään ei takaa, etteivätkö nämä yksityiset lääkäriasemat nostaisi hintoja, jolloin korvaustason paraneminen ei hyödytä asiakkaita ja raha valuu lääkärikeskusten omistajien taskuun.