Uutinen: https://yle.fi/a/74-20057176 Luettu 27.10.2023

Ylen julkaisemassa artikkelissa Yksi suurimmista hyvinvointialueista hakee 100 miljoonan säästöjä - katso, miten palvelut muuttuvat käsitellään Pohteen eli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tekemiin leikkauksiin. Siinä esitellään leikkauksien määrä rahallisesti ja se, mitä palveluille tapahtuu. Leikkaukset ovat alle 100 miljoonan euron arvoiset.

Eniten leikkauksia tuli pieniin kuntiin kuten Oulaiseen, Alavieskaan, Lumijokeen ja Siikajokeen. Kaikki paitsi Oulainen menetti terveyskeskuksen ja perhe-, sosiaali- ja vastaanottopalvelut. Muutoksien johdosta monen pitää hakea terveydenhuoltoa toisista kunnista, joka ruuhkauduttaa palveluita. Varsinkin Oulussa on hankalaa saada mitään terveydenhuoltoa ja jatkossa tämäkin ongelma suurenee.

Itselle nämä leikkaukset eivät näy vielä arjessa, mutta tulevaisuudessa nämä tulevat näkymään kirkkaammin kuin koskaan. Suomen ja erityisesti Pohteen terveydenhuolto ei ole ikinä ollut mitään nopeaa. Nämä muutokset hidastavat hurjasti sitä. Myös palveluiden vähentäminen pieniltä kunnilta tarkoittaa sitä, että monen pitää matkustaa naapurikuntien terveyskeskuksiin. Tämä oravanpyörä jatkuu, kunnes vain suurilla kunnilla ja kaupungeilla on näitä tärkeitä palveluita.

Vähävaraiset kärsivät tästä eniten. Julkisen sektorin laadun laskeminen on heiltä pois. Varsinkin, jos omalta paikkakunnalta suljetaan peruspalvelut, voi olla kallista liikkua näiden palveluiden perässä. Malli voi muuttua julkisesta yksityiseen, jolloin tämäkin maa alkaa muistuttamaan Yhdysvaltojen terveyskeskus- ja sairaalamallia.

Pelkään myös sitä, että hyvinvointivaltiomalli heikentyy Suomessa taloudellisen huoltosuhteen kasvaessa. Leikkauksia tulee olemaan lisää, jolloin on taas pakko leikata jostain. Ja se jostain tulee todennäköisesti olemaan hyvinvointipalveluista.