3.11 Helsingin-sanomien uutisessa Eu-komissio on huolestunut Suomen pääministerin rahan käytöstä.

Uutisen mukaan komissio pyysi Suomelta lisätietoja, miksi heidän julkiset menot ovat kasvamassa ensi vuonna niin paljon. Eu suositti kesällä Suomea hillitsemään ensi vuoden julkisten menojen kasvun enintään 2,2 prosenttiin. Orpon hallituksen suunnitelmassa menot ovat kasvamassa yli 4,8 prosenttia. Kuinka korkealle menot voivat kasvaa? Menoja kasvattavat vastauksen mukaan muun muassa puolustushankinnat ja vasta voimaan tullut sote-uudistus.

Hallituksen olisi nyt korkea aika leikata julkisista menoista. Mielestäni sote-palveluista olisi hyvä leikata, koska niihin menee tosi paljon rahaa. Toisaalta monet ihmiset ovat sitä mieltä, että sote palveluista ei missään nimessä voisi leikata. Se taas tarkoittaisi sitä, että verotusta jouduttaisiin koventamaan.

Mielestäni pitäisi parantaa ennalta ehkäisevään terveyden huoltoon esimerkiksi kertoa lihavuuden haittoja. Tämä voisi pitkällä aikavälillä vähentää sairaanhoidon tarvetta ja säästää kustannuksia. Terveyden huollon tärkeyttä ei saisi paljoa leikata, että perus terveyden huolto ei laskisi merkittävästi.