Nykyiset eläkeläiset saavat eniten vastinetta maksuilleen – eläkemaksut ovat nousseet – Politiikka- Helsingin sanomat

1.11.2023 Helsingin sanomissa käsitellään nykyajan eläkemaksuista ja miten eläkeläiset ovat maksaneet vain pienen osan itse. Eläkkeet nousivat julkiseen keskusteluun viime viikolla, kun oppositiopuolueesta vihreät ehdotti muiden kuin pienimpien eläkkeiden verotuksen kiristämistä. ETK eli eläketurvakeskus teki toisen laskennan, jossa se huomioi eläkemaksujen normaalin tuotannon. Laskelmassa oletettiin, että ilman eläkejärjestelmän olemassaoloa eläkettä maksava henkilö olisi pitänyt maksamansa maksut itsellään sekä sijoittanut ne tuottavasti. Nykyajan eläke on paljon kalliimpaa kuin ennen. Uutisessa kerrotaan, miten eläkejärjestö toimii ja miksi jotkut eläkkeet ovat kalliimpaa kuin ennen. Uutisessa myös kerrotaan pari esimerkkiä eläkejärjestöstä ja eläkeläisten hinnan kaksinkertaistumista vanhemmille henkilöille.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki sanoo kolumnissa ”Laskelman perusteella nykyisten eläkeläisten maksamat eläkemaksut eivät riittäisi kustantamaan täysin heidän eläkkeitään, vaikka kaikki rahat olisi aikanaan rahastoitu. Nykyiset eläkeläiset ovat siis maksaneet omat eläkkeensä vain osittain”. Näissä lauseissa Tikanmäki selvästi kertoo nykyajan eläkeläisten ongelmasta. Tämä voi myös tulla ETK:lle haasteeksi lähitulevaisuutena.

Itselle nykyajan eläke maksut ovat pudonneet paljon ja löydän sen aika huolestuttavana asiana tulevaisuudelle ja muutenkin eläketurvakeskuksen toiminnalle. 2000-luvusta asti eläkkeiden maksut ovat laskenut 1,8 prosenttiin reaalituotoilla. Se on laskenut hurjasti luvusta 1940-saakka, koska maksut ovat nousseet 24,4 prosenttiin. Se on ymmärrettävää, ettei haluaisi maksaa kokonaista osuutta niihin, koska se vie rahaa, varsinkin vähätuloisilta. Mutta tämä voi siltikin tulla huolestuttavammaksi tulevaisuudessa, kun muutenkin vanhojen elinajanodote kasvaa kasvamisestaan ja työikäisten määrä vähenee.