Hallitus valmistelee valtavia säästöjä, jotka voivat tuntua lähes kaikkien suomalaisten arjessa – Näin työ etenee. Kirjoittaja Matti Koivisto osoitteessa yle.fi. Julkaistu 25.2.2024 klo 16.49.

Uutisessa pohditaan, mistä kohteista saataisiin säästettyä rahaa. Hallituksen tavoitteena on säästää, noin 6 miljardia euroa. Uutisessa nostetaan vaihtoehdoiksi esille esimerkiksi eläkkeistä säästäminen ja arvonlisäveron kiristäminen, mutta kuten uutisessa todetaan, nämä olisivat poliittisesti erittäin hankalia toimia. Säästö toimi kohteita etsitään Matias Marttisen työryhmässä. Uutisessa todetaan, että ennen on ollut säästöt vielä melko pienet, mutta tulevat säästöt on oltava jo suurempia, koska tilanne on melko vakava.

Mielestäni päätöksenteko tulisi perustua oikeudenmukaisuuteen ja vastuuseen. Varakkaimmilta pitäisi ruveta keräämään enemmän maksuja, josta yhteiskunta saisi kassaan lisää rahaa. Hieman köyhempiäkin ihmisiä pitäisi ajatella tässä tilanteessa, jotta heidän arkensa sujuisi normaalisti ilman raha huolia. Köyhempien ihmisten lisäksi pitäisi ajatella eläkeläisiä. Heidän työpanoksensa ennen on ollut korvaamatonta. Suomalainen yhteiskunta on kasvanut näinkin hyväksi kuin tänä päivänä. Myös monen ikäihmisen toimeentulo on ollut haastavaa ja tulee jatkossakin olemaan, mutta ajatella siihen lisäksi vielä nämä säästöt voivat olla liki mahdottomia. Eläkeläisille pitäisi loppujen lopuksi antaa pieni kiitos ja arvostus siitä, mitä he ovat tehneet tämän yhteiskunnan puolesta ja säästää heidät näiltä säästöiltä. Jos tällaista tapahtuisi se voisi vaikuttaa suuresti eduskunnan luotettavuuteen ja heidän arvostukseen, joten eduskunnan tulee tehdä päätökset huolella ja pohdittua tarkasti oma kanta tähän asiaan.

Arvonlisäveron nostaminen herättää paljon keskustelua. Sen nostaminen voi luultavasti heikentää kuluttajien ostovoimaa ja vaikuttaa vähävaraisimpien talouteen, joilla on tiukkaa. Mielestäni tämä säästötoimi ei ole järkevä, koska jos ihmisten ostovoima heikkenee. Missä näemme nämä säästöt, kun ihmiset ostavat vähemmän. Kysymys onkin saammeko näistä säätöistä paljoa plussaa valtion kassaan.

 

Merkkejä 1859 ilman välilyöntejä Hallitus valmistelee valtavia säästöjä, jotka voivat tuntua lähes kaikkien suomalaisten arjessa – näin työ etenee | Politiikka | Yle