Hallitus leikkaa työttömiltä ja opiskelijoilta enimmillään 200–300 euroa kuukaudessa – Politiikka, HS.fi 9.10.2023

Nykyinen hallitus aikoo leikata sosiaaliturvasta työttömiltä ja opiskelijoilta, kerrotaan HS.fi uutisessa. Uutisessa kerrotaan hallituksen esittävän, että työttömyysturvan suojaosa sekä lapsilisät poistettaisiin, ansioturvaa porrastettaisiin ja yleistä asumistukea leikattaisiin. Nämä leikkaukset koskisivat eniten yhden hengen talouksia sekä opiskelijoita. Opiskelijoiden tulo koostuvat suurelta osalta juuri näistä sosiaaliturvista. Jos opiskelijoilta leikataan käytännössä ainoasta tulostaan, jolla pitäisi maksaa laskut, niin millä ne sitten maksettaisiin. Vaikka hallituksen tavoitteena on saada enemmän ihmisiä töihin, jotta he eivät eläisi pelkän sosiaaliturvan avulla, niin onko ainoa tapa saada ihmiset töihin leikkaamalla sosiaaliturvista.

Mielestäni sosiaaliturvien leikkaaminen ei ole se oikea ratkaisu saada ihmiset töihin. Useat kavereistani, jotka eivät asu enää kotonaan, ovat huolissaan, miten saavat maksettua kaikki menonsa, jos heidän ainutta tulon lähdettään eli sosiaaliturvia leikataan. Kun heillä ei riitä yksinkertaisesti aika työn tekoon, sillä päivät menevät koulussa ja illat harrastusten parissa. Avustus vanhemmiltakaan ei ole aina vaihtoehto, jos vanhemmilla tekee jo tiukkaa elättää itsensä.

Tiedän, että hallitus tekee vain työtään, mutta ainoa tapa saada ihmisiä töihin ei voi olla sosiaalitukien leikkaaminen, sillä ne koskevat myös opiskelijoita. Vaihtoehtona voisi olla työhakemistavan muuttuminen. Työn hakemisesta tehtäisiin nopeampaa sekä helpompaa, joka voisi innostaa ihmisiä hakemaan töitä. On monia tapoja saada ihmisiä enemmän töihin. Niitä pitää vain hieman ensin mietiskellä, eikä aina mennä sieltä mistä aita on matalin.