https://yle.fi/a/74-20075388

Yle. FI:n uutinen 19.2.2024 Kirjoittajat: Laura Kangas ja Jari Strömberg. Uutisessa kerrotaan, että sisäministeriö selvittää parhaillaan onko mahdollista toteuttaa poikkeuslakia, jonka tarkoituksena on puuttua itärajalla tapahtuvaan välineellistettyyn maahanmuuttoon. Poikkeuslailla siis tarkoitetaan perustuslain kanssa ristiriidassa olevaa lakia, joka tarvitsee taakseen tavallista suuremman joukon kansanedustajia, mutta sisäministeri Rantanen uskoo lain läpimenoa.

Itäraja on tällä hetkellä kokonaan kiinni tilanteen takia henkilö liikenteeltä 14.huhtikuuta saakka. Suomen rajalle on saapunut poikkeuksellisen paljon turvapaikan hakijoita viime syksystä lähtien. Viranomaisten mukaan venäjänviranomaiset ovat jopa auttaneet heitä tulemaan rajalle. Tämän Venäjän välineellistetyssä maahanmuuton idea on yrittää horjuttaa ja painostaa Suomea siirtolaisten avulla.

Mari Rantasen mukaan poikkeus lain tarkoituksena on antaa viranomaisille välineet, jolla voidaan torjua uhkia rajalla, jos tilanne vaikeutuu vielä entisestään. Rantanen myös kertoo, että hanke on tavoitteena saada nopeassa ajassa, jotta esitys olisi annettavana maaliskuussa eduskunnassa. Lain tulee sisältää semmoiset keinot, joilla pystytään varautumaan kaikista vakavimpiin tilanteisiin, joihin nykyisillä lainsäädännöillä ei pysty Rantanen mainitsee.

Itsekin olen samalla kannalla Rantasen kanssa, että poikkeuslaki olisi hyvä toteuttaa tämän asian puolesta, sillä se turvaisi koko suomen turvallisuutta jatkossakin, eteenkin näiden vuosien aikana, jotka ovat vallinneet ja vallitsevat vieläkin ja varmasti vielä monta vuotta jatkuvat.