Hallitus perui kaksi suunnittelemaansa leikkausta – Politiikka – Yle Uutiset

20.9.2023 Yle uutisten uutisessa kerrotaan hallituksen vetäytyvän alkuperäisen hallitusohjelman kahdesta leikkauskohteesta. Asia selvisi budjettiriihen pöytäkirjamerkinnöistä. Kohteeksi olisi joutuneet vanhempainrahan ja työnantajalle maksettavan perhevapaakorvaukset. Hallitus olisi säästänyt näillä leikkauksilla noin 35 miljoonaa euroa vuodessa. Jos leikkaukset olisivat toteutuneet, olisi se merkinnyt perhevapaakorvauksen pudonneen tuhannella eurolla.

Kyllä, lapset täytyy mennä kaiken edelle. Hyvä, että hallitus päätti olla leikkaamatta vanhempainrahan ja työnantajalle maksettavan perhevapaakorvaukset. Lapsissa kuitenkin on tämän maan tulevaisuus. Jos heidän kasvatuksiinsa tulevat korvaukset olisi jääneet vähäisiksi, vanhemmilla ei olisi ollut välttämättä enää niin paljon varaa perheen elättämiseen ja lapsensa kasvattamiseen yhteiskunnanjäseneksi. Vanhemmille tulee rasitetta ja he alkavat nauttimaan alkoholia enemmän ja heidän lapsensa olisi myös voinut viedä heidät rikollisille teille ja huumemaailmaan jo entistä nuorempana.

Viime kesänä uutisoitiin, että työnantajat palkkaisivat mieluummin miehiä kuin naisia. Tämä ero olisi kasvanut varmasti, jos työnantaja ei olisi saanut enää niin paljoa perhevapaakorvauksia valtiolta. Työnantajalla ei olisi motiivia palkata varsinkin vielä lapsettomia naisia, kun korvaukset jää vähäisiksi ja yritys olisi saanut siitä tappiota. Näin vetäytymisen seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö joutuu etsimään säästökohteita jostain muualta. Leikkaamalla lisää sote-alueista ja sosiaaliturvasta? Tällä hetkellä yksiä hallituksen ensimmäisiä hyviä päätöksiä.