Mia Gertschin kirjoittamassa artikkelissa Sadat ihmiset kertoivat Ylelle, miltä puhe köyhistä tuntuu: Halveksunta ja inho ovat lisänneet itsetuhoisia ajatuksia (yle.fi, 19.2.2024) käsitellään köyhien arkea ja heidän elämän haasteitaan. Arki on jo silloin haastavaa, jos joutuu karsimaan ruoan syömisen määrää, rahan säästämiseksi. Tekstissä käsitellään kyselyyn vastanneiden vähätuloisten ihmisten haasteita ja näkemyksiä köyhyydestä.

Usein hyväosaisten on vaikea ymmärtää köyhiä, koska he eivät ole yhteiskunnassa samassa asemassa. Artikkelissa mainitaan, miten tuilla elävillä ihmisillä esiintyy stressiä yhä enemmän, kun rahojen määrä ei usein tahdo edes riitä peruselämiseen tai kuukausibudjettiin. Esimerkiksi hyvätuloiset pääsevät tarpeen tullen lääkäriin, oikeanlaiseen hoitoon ja tutkimuksiin. He voivat myös ostaa kaupasta ruokaa suunnittelematta aterioitaan. Kuin taas köyhät joutuvat usein säästämään, jopa lääke- ja ruokakuluissa.

Tekstissä Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari kertoo, miten useat ihmiset suhtautuvat huonosti sosiaaliturvan pitkäaikaiseen käyttöön. Monet epäilevät, että kyse on ihmisten “laiskuudesta”, eikä esimerkiksi haastavasta elämäntilanteesta. Myös moni Saaren haastattelema kertoo, miten ilkeät kommentit ja puheet satuttavat ja tekevät haastavista tilanteista entistä pahempia. Useat vastaajat, jopa kokevat itsensä epäonnistuneiksi tai arvottomiksi. Kommentit saattavat aiheuttaa ajan kanssa, jopa itsetuhoisia ajatuksia. Mielestäni ihmisten tulisi jättää muiden ihmisten kommentointi ja keskittyä omaan elämäänsä. Sillä ikinä ei voi tietää, mitä juuri kyseinen ihminen on käymässä läpi elämässään.

Asuminenkin maksaa. Tekstissä käsitellään kyselyyn vastanneiden ajatuksia hallituksen aikomuksista leikata asumistukea ja työttömyysturvan suojaosan poistamista. Kyselyyn vastannut osa-aikatöissä oleva nainen kertoo, miten on joutunut muuttamaan halvempaan asuntoon huhtikuussa asuntotuen leikkaamisen takia. Moni voi kokea kodittomaksi jäämistä esimerkiksi silloin, kun oikeanlaista asuntoa ei löydy. Tekstissä Saari moittii hallitusta siitä, miksi leikkausesitykset on viety eduskunnalle yksitellen, jolloin esitysten kokonaisvaikutukset ovat jääneet hämärän peittoon.

Kuitenkaan työttömät eivät ole ainoita, jotka kärsivät tukien vähäisyydestä. Sillä Suomessa työssäkäyvien köyhyys on laskenut. Usein töiden palkka ei ole mainioin, vaikka koulutustasokin olisi korkea. Tekstissä tuodaan esiin, miten työssäkäyvienkään palkka ei välttämättä riitä itsensä tai vaikka perheen elättämiseen. Saari kertoo, kuinka hyväosaisten on haastavampaa ymmärtää, minkälaista on elää jatkuvissa taloudellisissa haasteissa. Kuitenkin monet käskevät köyhiä karsimaan turhia menojaan, mutta usein heillä ei ole edes turhia menoja, joita karsia. Mielestäni Suomen tulisi kiinnittää erityistä huomiota tasavertaisempaan työllistämiseen ja huolehtia, että kaikilla riittäisi rahaa elättää itseään sekä perheitään.