“Romaneille ei myydä”, myyjä sanoi ja vei energiajuoman rahoja tarjonneelta Tamara Nymanilta

22.2 klo 20.29 Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa puhutaan syrjinnästä ja rasismista romaneja kohtaan. Kun romanitaustainen Tamara Nyman oli ostamassa Kontiolahden K-marketissa energiajuomaa, niin palaute myyjältä sai Nymanin hymyn huulilta pyyhittyä pois. Nymanin mennessä kassalle maksamaan energiajuomaa, myyjä otti rahojen sijasta energiajuoman pois Nymanilta ja kertoi, että kyseisessä kaupassa ei myydä romaneille.

“Se oli järkyttävää ja todella nöyryyttävää”, toteaa Nyman. Nyman ei olisi voinut edes kuvitella tilannetta todeksi. Kun myyjä sanoi, että ei voisi myydä energiajuomaa Nymanille, hän aluksi ajatteli maksupäätteen olevan rikki ja ojensi käteistä vastineeksi. Kun Nyman tajusi tilanteen, hän pyysi myyjää juttelemaan hänen kanssaan sivussa asiasta. Myyjä väitti saaneensa kauppiaalta ohjeen, että romaneille ei saa myydä. Myöhemmin kyseisen K-marketin kauppias on todistanut väitteet vääräksi, eikä todellisuudessa ole antanut kyseistä ohjetta.

Nymanin kuvattua ja levitettyä videota kyseisestä tilanteesta kaupan kauppias otti häneen yhteyttä. “Kauppias pahoitteli tapahtunutta ja sanoi, ettei hän ole antanut sellaista ohjeistusta. Lisäksi hän pyysi poistamaan videon.” kertoo Nyman. Poistaessa videota hän huomasi, että monet muutkin ovat kokeneet samanlaista epäarvoista kohtelua kyseisessä kaupassa. Nyman ajatteli, ettei asialle tulisi muutosta, jos kukaan siihen ei puutu, ja päätti olla poistamatta videota. Kauppias painottaa ottaneensa tilanteen vakavasti vastaan, mutta haluaa asianomaisten selvittää asian keskenään.

Itse en siedä missään tilanteessa syrjintään tai rasismia. Henkilökohtaisista kokemuksista pystyn sanomaan, että mikään ei kolauta itsetuntoa pahemmin, kun tulla syrjityksi. Myyjä teki tilanteessa todella väärin, ja vaikka kuinka hyvän mielikuvituksen omistaisin, niin en keksisi myyjän tekosille mitään hyvää motiivia. Kauppiaan suhtautuminen tapahtuneeseen oli odotettavissa, ja hän käyttäytyi oikeudenmukaisesti. Asian selvittelyyn olisi kannattanut osallistua myös kauppias, sillä kuka tietää, saadaanko ratkaisua ja sopua ikinä myyjän ja Nymanin välille.

Tilanteesta on voinut jäädä Nymanille elämänmittaisia traumoja tai tuntemuksia, mitkä voi vaikeuttaa Nymanin elämää, vaikka myyjä sitä tuskin on ajatellut samalla kun kieltäytyi myymästä Nymanille. Syrjintään pitäisi puuttua ja siitä puhua enemmän. Niin moni ihminen kokee syrjintää tekemättä asialle kuitenkaan mitään. Suomessa, jossa syrjintä on rikos, sitä ei saisi katsoa niin sormien läpi mitä sitä katsotaan nykypäivänä. Vaikka syrjintä ei itsessään ole niin vakava asia, mitä joku asia voisi olla, niin se voi johtaa pahempiin asioihin. Ihmiset purkavat helposti omia murheitaan muihin, niin kuin kyseisessä tapahtuneessa voisi kuvitella myyjän purkavan Nymaniin, mikä ei kuitenkaan oikeuta myyjän tekoja.