Uutisessa Monet maksavat terveydenhuollon maksuja turhaan (MTV uutiset 23.2.2024) Anne Perälahti kertoo kuinka kaikki suomalaiset eivät välttämättä huomaa maksavansa turhia terveysmaksuja. Uutisessa Perälahti kertoo suomalaisten olevan pimennossa terveydenhuollon asiakasmaksukatosta, sillä maksukaton seuraaminen on asiakkaan omalla vastuulla. Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE toivoo seuraamisen siirtyvän asiakkailta viranomaisille.  

 Suomessa terveydenhuollon asiakasmaksukatto on 726 euroa kalenterivuodessa. Maksukatto voi täyttyä jo kahdesta viikosta osastohoidossa ja palveluiden käyttäjät ovat usein iäkkäitä ja pitkäaikaissairaita ihmisiä, joilla voi olla kehitysvammoja. Mielestäni maksukaton seuraamisen jättäminen asiakkaille, jotka eivät tiedä sen oma seuraamisesta on väärin. Asiakkaat voivat olla esimerkiksi kehitysvammaisia ja he eivät välttämättä ole kykeneväisiä seuraamaan maksukaton täyttymistä. Jos seuraamista ei vaihdeta viranomaisten seurantaan, siitä pitäisi tehdä mahdollisimman helppoa, jotta kaikki, jotka käyttävät yli 726 euroa terveydenhuoltoon saavat pitää omat rahansa.  

 Mielestäni terveydenhuollon maksuja pitäisi seurata samalla tavalla kuin kela seuraa lääkkeiden maksukattoa. Lääkkeiden maksukaton täyttymistä seurataan jatkuvasti ja heti kun maksukatto ylittyy, lääkkeistä tulee melkein maksuttomia pienen omavastuun seuraamana. En tiedä vaikuttaako lääkkeiden ja yleisesti terveydenhuollon maksukatto asioihin niiden hinnallinen ero, koska kelan maksukatto on 626 euroa eli sata euroa vähemmän kuin terveydenhuollon. On harmillista, että asiaan ei olla tehty muutosta, vaikka se olisi helppo automatisoida. Tulevaisuudessa toivon, että suomen terveydenhuolto ottaa asian vakavasti, jotta ihmiset, jotka eivät ole kykeneväisiä seuraamaan maksukattoa pystyvät.