Helsingin Sanomien uutisessa Lastensuojelun tilanne Turun seudulla hälyttävä (23.2) Minna Salakari kirjoittaa, kuinka Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, Varhalla, on tällä hetkellä yli 200 lastensuojelun asiakasta ilman vastaavaa sosiaalityöntekijää. Tilanteen syynä on se, että työpaikkoja ei ole saatu rekrytoitua tarpeeksi ja avoimia sosiaalityöntekijöiden virkoja on runsaasti. Uutisessa kerrotaan, että sosiaalityöntekijöiden tarve on lisääntynyt entisestään vuoden vaihteen jälkeen, sillä sosiaali- ja vammaispalvelut päättivät aluehallintoviraston käskystä luopua henkilöstövuokrausta muistuttavista järjestelyistä. Edellisellä hallituskaudella tehtiin myös korjaus lastensuojelulakiin, jonka mukaan, yhdellä sosiaalityöntekijällä saa olla vain 30 asiakasta yhtä aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset joutuvat jonottamaan kauemmin päästäkseen lastensuojelun asiakkaaksi.

Mikäli lastensuojelun tilannetta ei saada korjattua vaarana on, että tragediat ja ääritilanteet, kuten kuolemat ja pahoinpitelyt voivat lisääntyä. Uutisessa kerrotaan Joensuussa tapahtuneesta 4-vuotiaan lastensuojelun asiakkaan kuolemasta, missä lapsen äitiä syytetään lapsen taposta ja isäpuolta murhasta. Tätä voidaan pitää esimerkkinä vakavasta tragediasta, jotka voivat yleistyä, ellei lastensuojelun tilannetta saada korjattua nopeasti. Ratkaisuna tilanteelle ovat esimerkiksi yhteistyön tekeminen ja rekrytoinnin sekä työolosuhteiden parantaminen, joihin onkin jo alettu kiinnittämään enemmän huomiota Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Lisäksi työntekijöiden pätevyyteen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Pätevyydessä pitäisi ottaa huomioon koulutuksen lisäksi myös työntekijöiden motivaatio sekä halu auttaa lapsia ja olla heidän puolellansa. Myös sosiaalityöntekijöiden palkan lisääminen voisi houkutella alalle lisää työntekijöitä.

Lastensuojelun tilanne on erittäin vakava ja huolestuttava, eikä tilannetta ole otettu tarpeeksi vakavasti. Tilanne pitäisi saada korjattua mahdollisimman nopeasti. Ei nimittäin ole oikein, että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa niin moni lapsi jää ilman apua. Lastensuojelulain tarkoituksena on turvata jokaiselle lapselle oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lähde: Lastensuojelun tilanne Turun seudulla hälyttävä - HS Turku | HS.fi