Ylen tiedot: Asunnottomuutta aiheuttaa muun muassa korkeat vuokrahinnat ja luottotiedottomuus.

17.10.2023 Ylen uutisessa käsitellään Kainuussa alle 29-vuotiaiden nuorten asunnottomuutta. Uutisessa Spartak ry:n Anne Mari Leinonen kertoo siitä, miten Kainuun nuorten asunnottomuus on kasvanut vuodessa. Asiantuntijat arvioivat, että asunnottomuus on kasvanut seitsemän kertaa isommaksi kuin viime vuonna. Uutisessa kerrotaan myös jokavuotisista asunnottomien öistä, joissa jaetaan hygieniapakkauksia ja hävikkiruokaa. Uutisessa kerrotaan, että tänä vuonna tapahtuman suojelijana oli Tarja Halonen.

Uutisessa arvioidaan, että asunnottomuuden isoimpia aiheuttajia olisivat korkeat vuokrahinnat ja luottotiedottomuus. Mielestäni asunnottomuus voi johtua monista muistakin asioista. Esimerkiksi Alhainen koulutustaso voi johtaa siihen, ettei ole töitä, josta rahaa saataisiin asumiseen. Se, miksi luottotietoja on menetetty, voi johtua siitä, että monilla on päihderiippuvuuksien takia rahaongelmia ja paljon maksamatta jääneitä maksuja. Mielestäni asunnottomuutta voidaan vähentää siten, että ihmiset opiskelisivat itselleen jonkun ammatin, että pääsisi töihin, jolloin rahaongelmia saataisiin hoidettua. Asunnottomuuteen voidaan vaikuttaa tekemällä päihdetyötä siksi, ettei monet nuoret joutuisi rahaongelmiin päihteiden takia.

Se, että asunnottomia on niin paljon, tarkoittaa että päihteiden käyttö ja ihmisten rahaongelmat ovat kasvaneet isosti. Asunnottomuuteen voitaisiin tarjota tukea, jotta asunnottomat pääsisivät opiskelemaan tai töihin ja saisivat rahaongelmat hoidettua. Mielestäni eduskunnan olisi hyvä puuttua kasvavaan asunnottomuuteen koko Suomessa.