Yle Uutiset 16.2.2024 kertoo, että lappilainen kansanedustaja Sara Seppänen on valittu Kansainväliseen ihmisoikeusneuvottelukunnan (IONK) puheenjohtajaksi. Seppänen kertoo, että ihmisoikeuksien eteen tehtävän työn pitää olla jatkuvaa. Hän aikoo nostaa esiin saamelaisvähemmistöjen syrjinnän, sekä kristittyjen vainot maailmalla. Seppänen haluaa vaikuttaa saamelaisvähemmistöjen, etenkin metsäsaamelaisten syrjintään, koska Seppäsen mielestä alkuperäiskansoja syrjitään. Seppänen kertoo, että maailmantilanne on vakaa ja käynnissä on jo sotia, mutta hän pystyy vaikuttamaan Suomen asioihin paremmin. Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa ja he puhuvat kolmea eri saamen kieltä. Seppänen kertoo, että on neljä saamelaisryhmää, joita valtio ei ole vielä tunnistanut saamelaisiksi. Eduskunnan mukaan uudesta saamelaiskäräjälaissa on kyse oikeudesta äänestää ja asettua saamelaiskäräjävaaleissa eikä siitä, ketä voidaan pitää saamelaisena. Uutisen lopussa kerrotaan, että Seppänen on menossa merkittävään YK:n ihmisoikeusneuvoston järjestämään istuntoon.

Mielestäni on todella hyvä, että Sara Seppänen valittiin IONK: n puheenjohtajaksi, jotta hän saa tuoda saamelaisvähemmistöjen syrjinnän ja kristittyjen vainot esiin. On hienoa, että Seppänen haluaa vaikuttaa ja vähentää syrjintää, sekä vainoamista. Seppänen pääseekin vaikuttamaan parhaansa mukaan, kun hänet valittiin IONK: n puheenjohtajaksi. Jokaisen ihmisen pitäisi saada harjoittaa uskontoaan vapaasti, eikä kokea vainoamista. Alkuperäiskansojen syrjintä ei ole oikein ja muiden ihmisten pitäisi kunnioittaa heidän alkuperäiskansaansa. Vaikka käynnissä on jo useita sotia, mielestäni on hyvä, että Suomen asiat saadaan järjestettyä.

Lähde: Sara Seppänen puheenjohtajaksi ihmisoikeusneuvottelukuntaan – korostaa saamelaisvähemmistöjä ja kristittyjä | Lappi | Yle

Julkaistu: 16.2.2024 Yle Uutiset