Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue hakee 90 miljoonan euron säästöjä uudella tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmalla. Tämä tarkoittaisi, että hoitoa joutuisi hakemaan kauempaa. Joka kunnassa tulisi silti olla yksi sote-keskus. Ympärivuorokautinen päivystys, erikoislääkärin vastaanotto ja kuvantamispalvelut keskittyisivät OYSiin, Raaheen, Oulaskankaalle ja Kuusamoon. Pienten yksiköiden palvelut muuttuvat enemmän liikkuviksi, kotiin ja arkiympäristöön annettaviksi ja digitaalisiksi.

Uudistuksia terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin olisivat Kalajoen akuuttiosaston lakkautus, Oulun Rinnekodin sairaalan osastopalveluista luopuminen, muiden akuuttiosastojen 29 osastopaikan vähentäminen ja digitaalisten sotekeskuksen palveluiden laajentaminen koko alueelle.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden muutoksiin kuuluu osastopalvelujen vähentäminen lapsiperheiden kotiin annettavissa palveluissa sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluissa, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien omaan kotiin annettavia palveluja lisääminen, lyhytterapiamuotojen lisääminen pitkien terapioiden sijaan ja omien lastensuojeluyksiköiden lisääminen.

Ikäihmisten palveluihin tulisi seuraavia muutoksia: Toiminta päättyy useissa yksiköissä, jokaisessa kunnasa on oma Pohteen oma tai yksityisen toimijan asumisen yksikkö, kotihoitoa ja kotiin annettavia palveluja vahvistetaan, laitoshoidon paikkoja muutetaan ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi, ympärivuorokautista palveluasumista vähennetään ja kuntoutusyksikköjen paikkoja lisätään.

Vammaispalveluista useita yksikköjä lakkautetaan, useita toimintapisteitä yhdistetään.

Kuntoutuspalveluista monialaiset kuntoutuspalvelut toteutuvat suuremmissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa, pienemmissä yksiköissä palvelu on osa-aikaista tai asiakastarpeen mukaan ja kuntoutuspalvelut toteutuvat akuuttiosastoilla.

Sairaanhoidollisista palveluista röntgenpalvelut keskitetään suurempiin sosiaali- ja terveyskeskuksiin ja välinehuolto keskitetään Ouluun, Raaheen, Kuusamoon ja Oulaisiin.

Pelastustoimesta useita paloasemia mahdollisesti lakkautetaan, henkilöstöä vähennetään ja tiloista ja hankinnoista säästetään.

Pohde järjestää helmi- ja maaliskuun aikaan keskustilaisuuksia muutoksiin liittyen. Tilaisuuksissa esitellään toimenpidesuunnitelmat ja annetaan henkilöstölle ja asukkaille mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella hyvinvointialueen johdon kanssa.

Mielestäni osa näistä muutoksista ovat hyviä ja on hyvä, että säästetään rahaa, koska valtio on velkaantunut, mutta ei ole mielestäni oikein, että säästäminen tehdään sotepalveluissa, koska tämä aiheuttaa epätasa-arvoa ja koska sotepalvetut maksetaan veronmaksajien rahalla, joten mielestäni, jos palveluja vähennetään, pitäisi myös veroja vähentää. Linkki artikkeliin: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo säästää 90 miljoonaa euroa – tätä se tarkoittaisi käytännössä | Pohjois-Pohjanmaa | Yle