YLE: Kahdeksan vuotta Suomessa ollut Ali Al-Ani vaatii nyt turvapaikkaa eduskuntatalon portailla: ”Seison täällä, kunnes pääsen töihin”

13.10.2023 Ylen uutisessa kerrotaan Irakilaisesta Ali Al-Anin tilanteesta, joka tuli Suomeen vuonna 2015. Ali Al-Ani on hakenut jo seitsemän kertaa turvapaikkaa Suomesta ja saanut joka kerta kielteisen päätöksen. Nyt hän vaatii ratkaisua elämäänsä osoittamalla mieltään eduskuntatalon edessä neljä tuntia päivässä. Ali Al-Ani on ammatiltaan kokki ja on tehnyt sen alan töitä Irakissa. Kahdeksassa vuodessa hänelle on kertynyt ammatti- ja kieliopintoja Suomessa. Al-Ani on tehnyt välillä oman alan töitä ja kaikkea mitä tarvitaan, mutta ei ole saanut vakituista työpaikkaa, koska häneltä puuttuu oleskelulupa. Hallitus haluaa estää niin sanotun ”kaistanvaihdon”, jossa turvapaikanhakijana Suomeen tullut henkilö hakee kielteisen päätöksen jälkeen oleskelulupaa työperusteisesti. Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n asiantuntija Outi Popp kummastelee, miksei turvapaikanhakijana tullut ihminen saisi jäädä Suomeen tekemään työtä.

Ali Al-Ani on ollut Suomessa jo monta vuotta eikä ole vieläkään saanut turvapaikkaa, joka on mielestäni käsittämätöntä. Ottaen huomioon, että hän on ammattikokki, jolla on kieliopintoja ja työkokemusta myös Suomesta. Minusta hän vaikuttaa sinnikkäälle ja ahkeralle ja hänen kaltaisilleen ihmisille olisi paljon käyttöä täällä. Ja mitä tulee tuohon kaistanvaihdon estämiseen. Onko sillä oikeasti väliä, jos henkilö hakee ensiksi oleskelulupaa turvapaikanhakijana ja sen jälkeen työperustein. Suomessa on muutenkin jo työvoimapulaa monilla aloilla ja maahanmuutto voisi olla yksi ratkaisu siihen.

Toisaalta turvapaikkaprosessit ovat monimutkaisia ja ne pitäisi käsitellä huolellisesti, jotta oikeudenmukaisuus säilyisi. Hakemusprosesseissa on tapahtunut paljon epäoikeudenmukaisuuksia. Lisäksi työperäisen oleskeluluvan saa vain, jos haetulla alalla on Suomessa työvoimapulaa.