Helsingin sanomien uutisessa ”Nuoriso- ja sotejärjestöissä pelätään jo tulevien vuosien leikkauksia”, Veera Paananen HS 30.10.2023, kerrotaan hallituksen nuoriso- ja sotejärjestöjen leikkauksista. Nuorisotyöstä lähti yhteensä neljä miljoonaa euroa. Anna Munsterhjelm on nuorisoalan kattojärjestön Allianssin toiminnanjohtaja ja hän ei iloitse leikkauksista, mutta pitää niitä kohtuullisina tilanteeseen nähden. Mielestäni nuorilta ei pitäisi leikata paljon, koska nuoret tarvitsevat apua matalalla kynnyksellä, koska mielenterveys- sekä oppimisongelmat ovat kasvaneet. Hallitus linjasi hallitusohjelmassaan, että valtionavustuksia opetus- ja kulttuuriministeriöstä leikataan niin, että vuonna 2027 summa on 125 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaisi noin 10 miljoonan euron leikkausta nuorisotyöhön, Munsterhjelmin mukaan siitä tulisi jo suuria ongelmia. ”Monia nuoria jäisi helposti auttamatta”, sanoo Munsterhjelm. Mielestäni se on totta ja niin ei saisi käydä. Kaikki apua tarvitsevien kuuluu saada apua ongelmiinsa. Munsterhjelmin mukaan nuoret pääsevät harrastuksien myötä yhteisöihin, joita he tarvitsevat. ”Jos yhteisöllisyys kärsii, lisääntyvät mielenterveysongelmat ja polarisaatioon liittyvä kehitys kiihtyy”, sanoo Munsterhjelm. Yhteisöllisyys on tärkeää nuorille. Sieltä he saavat läheisiä ystäviä, joille kertoa murheet. Mutta jos sitä ei olisi niin kävisi huonosti. Yhteisöllisyys voi olla juuri se asia mikä pelastaa nuoren. Jos yhteisöllisyyttä ei olisi mielenterveysongelmat kasvaisivat huomattavasti.

Kun hallitus leikkaa opetus- ja kulttuuriministeriöstä, kunnat eivät välttämättä saa paljon valtionavustuksia, koulut ja julkinen terveydenhuolto kärsii. Hallitus ei ole leikkaamassa ensi vuonna sosiaali- ja terveysalalta, mutta hallitusohjelman mukaan vuonna 2027 sote-järjestöiltä leikattaisiin 100 miljoonaa euroa niiden valtionavustuksista. Mielestäni 100 miljoonaa euroa on aivan liian suuri summa leikata niin tärkeästä asiasta. Suomen sosiaali ja terveys ry Sosten yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru sanoo että: ”Sata miljoonaa olisi erittäin iso leikkaus…Riski on myös se, että muut sote-kustannukset vain kasvaisivat, kun ihmiset eivät saa matalan kynnyksen tukea”. Tämä on huonoksi, koska sosiaali- ja terveyspalveluista on suunniteltu paljon heikennyksiä erilaisiin palveluihin leikkauksien myötä, mikä ei ole mielestäni oikein. Kaikilla on oikeus hyvään terveyden hoitoon ja avun saantiin.

Mielestäni hallitus leikkaa liikaa sosiaali- ja terveysjärjestöiltä sekä nuorisojärjestöiltä. Hallitus leikkaa juuri niiltä järjestöiltä, jotka tarvitsisivat eniten tukea ja jotka ovat heikoimmassa tilanteessa. Nuorten hyvinvointi on todella tärkeää ja kaikilla on oikeus saada apua, matalalla kynnyksellä.