¨Nämä ovat eläkeuudistuksen vaihtoehdot¨ Yle Uutiset 28.9.2023

Petteri Orpo julkaisi vasta eläkeuudistuksen ehdot. Uudistuksen odotetaan tasapainottavan julkista taloutta noin miljardilla eurolla. Tätä asiaa kohden on tehty uudistuksia viimeksi vuonna 2017.

Uutta uudistusta tarvitaan kahdesta syystä. Ensimmäinen on matala syntyvyys ja toinen syy on se, että valtio velkaantuu koko ajan.

Uudistuksen tavoitteena on taata eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys ja turvata riittävä etuuksien taso.

Uudistuksesta huolimatta eläke ikää ei tulla korottamaan eikä nykyeläkkeestä tulla leikkaamaan. Aikataulu uudistukselle on kuitenkin hyvistä ideoista huolimatta kireä.

Mielestäni uudelle uudistukselle on nyt hyvä aika, koska entinen ja tällä hetkellä vielä voimassa oleva eläke on tehty vuonna 2017. Syyt uudelle eläkeuudistukselle on järkevät ja varmasti moni huomaa samoja ongelma kohtia syntyvyyden vähäisyydessä ja siinä, miten valtio velkaantuu koko ajan.

Se, että auttaako kyseinen eläkeuudistus esimerkiksi valtion velkaantumisessa tai lisääkö se syntyvyyttä on vaikea sanoa. Mielestäni hyvin positiivista on se, että nykyiselle eläke iälle ei tulla tekemään mitään eikä nykyeläkkeestä tulla myöskään leikkaamaan.

Mielestäni yksi herättävä asia uutisessa on se, että tätä asiaa johdetaan kuitenkin kiireellä eteenpäin joka tuo huolenaiheen siitä, että muistetaanko kaikkia asiat ottaa huomioon, jotta uudistuksesta tulisi hyvä ja toimiva mahdollisimman moneksi vuodeksi sillä koskettaahan eläke hyvin monia meistä joissakin määrin.

Mielestäni on mielenkiintoista, nähdä millainen uudistuksesta tulee, sitten kuin se julkaistaan. On myös mielenkiintoista nähdä ratkeaako ongelmat jonka takia uudistusta lähdettiin alun perin uudistamaan.