Sisäministeri Rantanen: Hallitus etsii keinoja turvapaikanhakijoiden käännyttämiseksi, jos itärajan tilanne sitä vaatii.

Sisäministeri Mari Rantanen ilmoittaa, että itärajan turvallisuuden takaaminen voi vaatia perustuslaista poikkeamista sekä se voi vaikuttaa myös kansainvälisiin sopimuksiin. Sisäministeriö kertoo ryhtyneensä valmistelemaan poikkeuslakia eli lakia, joka on ristiriidassa perustuslain kanssa välineellistetyn maahanmuuton torjumisen kannalta. Poikkeuslaki antaa viranomaisille uudet käskyt toimia vasta silloin, jos tilanne itärajalla pahenee huomattavasti nykyisestä tilanteesta eli uusi laki otetaan käyttöön vain tarvittaessa. Esimerkiksi. Lakia tarvitaan sellaisessa tilanteessa, jossa ihmisryhmä pyrkii rajan yli voimakeinoin. Itäraja on kyseisen tilanteen takia suljettu henkilöliikenteeltä 14. Huhtikuuta saakka. Rantasen mukaan raja voisi pysyä kiinni mahdollisesti vielä senkin jälkeen. Tavoitteena antaa lakiesitys eduskunnalle asiasta maaliskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen eduskunta arvioi ja käsittelee lakia ja mahdollisesti laki nousee voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen. Oppositiopuolueille on jo informoitu lakiesityksen sisällöstä.

Mielestäni poikkeuslain keksiminen on äärimmäisen hyvä idea tämänhetkisen maailman tilanteen vuoksi, jotta voidaan olla varmoja turvallisuudesta. Minun mielestäni olisi hyvä, että poikkeuslaki saataisiin käyttöön, jos tilanne pahentuisi itärajalla. Mielestäni turvallisuus on tärkeintä ja jos esimerkiksi on todella suuri ihmisryhmä, joka pyrkii pääsemään rajan yli, niin turvallisuuden kannalta on hyvä, että tarvittaessa voidaan käyttää muita keinoja estääkseen ihmisryhmän pääsy rajan yli turvallisuuden ylläpitämiseksi. Ja jos suuri ryhmä pyrkii rajan yli, niin pitäisi olla varma, että kaikilla varmasti on oikea tarve päästä pois kotimaastaan, eikä tulla muun syyn takia tai ilman syytä rajan yli.

Sisäministeri Rantanen: Hallitus etsii keinoja turvapaikanhakijoiden käännyttämiseksi, jos itärajan tilanne sitä vaatii | Politiikka | Yle