Leikkausten vaikutukset hyvinvointialueilla voivat osoittautua kalliiksi ratkaisuksi pitkällä aikavälillä, sanoo asiantuntija

(21.2.2024 Yle.fi) Pietu Heiskasen tekemässä uutisessa käsitellään leikkauksien vaikutuksia hyvinvointialueille. Keski-Suomen osalta kerrotaan, että on päätetty jopa puolien terveysasemien sulkemista hyvin mahdollisena vaihtoehtona. Budjetti ei tällä hetkellä Keski-Suomessa riitä kattamaan kuluja. Liisa-Kaisa Tynkkysen mukaan isojen leikkauksien huonoimmat vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin, joka osoittautuu pahimmassa tapauksessa hyvin kalliiksi. Ihmisen palveluiden vaarantuessa ainoaksi keinoksi jäisi valtion maksaminen. Tynkkynen on pohtinut lisäaikaa budjetteihin ja sen tasapainottamiseen. Lisäaika tuottaisi Tynkkysen mukaan myös vaikeuksia kannusten puolesta, sillä hyvinvointialueet voisivat olettaa valtion maksavan kulut. Uutisessa kerrotaan talouden heikentyneen huomattavasti, joka näkyy sote alallakin. Syitä tähän on esimerkiksi inflaatio ja sosiaali- terveys alojen palkan nouseminen, mikä nostattaa kuluja entisestään. Talouden heikkeneminen näkyy myös ikääntymisessä ja kasvaneissa kustannuksissa. Uutisessa pohditaan sitä, laittavatko kunnat liian vähän rahaa palveluihinsa, mikä vuorostaan aiheuttaa budjetin alakanttiin laskemista. Kunnat olivat ennen itse vastuussa omista palveluistaan ja järjestivät ne itse. Tynkkysen mukaan verotusoikeutta pitäisi miettiä.

Mielestäni uutinen on hieman huolestuttava hyvinvoinnin ja terveyspalveluiden kannalta. Talouden heikkeneminen näkyy Suomessa monella tavalla, mutta mielestäni terveyttä ei pitäisi riskeerata. Sote-alalla budjetti on varmasti jokapäiväinen huolenaihe, mutta siellä on ihmis- hengistä kysymys. Tosin sosiaali- ja terveyspalvelut vievät paljon valtion varoja, jopa puolet. Terveyspalveluiden sulkeminen voi aiheuttaa vaikeuksia ihmisille hakeutua hoitoon, sillä niitä ei ole jokaisella lähellä eikä moni suomalainen jaksa vaivautua lähtemään kauemmas. Tämä voi aiheuttaa sen, että vakavammat sairaudet paljastuvat vasta viime hetkillä. Terveyspalvelut ovat kuitenkin terveyttä edistävää ja ylläpitävää toimintaa, mikä ehkäisee vakavammilta sairauksilta. Etenkin terveyspalveluiden etäisyydet luovat epäarvoisuutta ihmisten välillä. Mielestäni pitäisi panostaa sosiaali- terveys palveluiden laatuun ja osaamiseen terveyskeskuksien määrän sijaan, jolloin hoito voisi olla sujuvampaa ja sairauksia osattaisiin hoitaa ajoissa. Tällöin korkeasti koulutetut hoitajat voisivat ennaltahekäistä vakavimmatkin sairaudet.